projects
personal data
contact
Freeform Buildings
Furniture
magyarenglishromână
:
→ Ceiling structure for Roman age fresco
→ Apartment restoration, Budapest, Toth L. street
→ Pedestrian bridge, Pecs, Hungary
→ Dongela, Family House
→ Residence addition/restoration,
San Diego, California
1. Project title: Ceiling structure for Roman age fresco
2. Site: Hungary, Szombathely, II. Rákóczi Ferenc street, 6.;
3. Client. Iseum Savariense Museum;
4. Area: 12 m2;
5. Function: Structural;
6. Stage: Completed 1/2
7. Team: Project manager, design: Portik Adorján, Structural engineer: Árva Péter; Construction: Jedlicska János, Site work: Portik Adorján, Varga Tibor, Restaurateur:Harsányi Eszter, Kurovszky Zsófia;

Description:
The target of this project is the construction of a structure holding the ceiling fresco of the Roman aged Isis temple. The expectations were the reconstruction of the geometry of the internal curved surface of the edifice, the creation of a relative high bearing capacity, a moderate appearance, and a low own weight and the possibility to be hanged to the structure of the new museum building.
The work of our team contained in the formulation and design of this unique structure, the formulation of the possibilities of positioning and fixing the fresco elements, the optimization of the materials, the calculations of the loads, the design of the panel and the organization of the hole realization process, from concept, design, fabrication and site montage.
The layers of the structure started from above:
- Fixing the panel to the ceiling structure of the existing museum building, with steel cables and accessory;
- 5mm metal panels, the beams of our structure and the generator of the curved surface;
- trapezoid profiled metal sheet, connected by welding and „L” profiles by screwing.
- wood based panels (OSB), fixed by screwing to the metal sheet;
- extruded panels (Styrodur), connected to the OSB layer by glue;
- the original Roman fresco elements, positioned and fixed by glue (done by the restaurateurs);
- surface plastering and painting (done by the restaurateurs);
- air gap;
- Plexiglas panel, fixed by screwing to metal bars welded to the metal beams;
In the current (2016), temporary exhibition is exposed the first half of the structure, and in the end of this year will be completed with the other half part as element of the permanent exhibition.